Hoe een goed donzen dekbed kiezen

Hoe kies je een goed donzen dekbed - Cosylook Antwerpen

Je wil een nieuw donzen dekbed aanschaffen… maar je ziet door het bos de bomen niet meer. Herkenbaar?

Ik probeer je hieronder op weg te helpen. Maar ik moet al direct toegeven dat het niet eenvoudig is. Simpelweg omdat er geen opgelegde standaarden zijn om donzen dekbedden goed te vergelijken.

Verkeerde vergelijking

De volgende elementen zeggen niets over de kwaliteit van een donzen dekbed:

  • Land van oorsprong : syberische, arctische of scandinavische dons klinkt misschien goed, maar is niet noodzakelijk beter dan Duitse of Poolse dons.
  • Soort dons : ganzendons is vaak beter van kwaliteit MAAR is niet noodzakelijk altijd beter dan bv. eendendons. Eiderdons is verschillend van ganzen/eendendons en dus niet vergelijkbaar.
  • Kleur van de dons zegt niets over de kwaliteit
  • Een winter donzen dekbed gevuld met 1500 gr is NIET beter dan een winterdekbed gevuld met 1000 gr, tenzij je graag slaapt met een zwaar donsdeken

Als al deze elementen niet bepalend zijn… wat dan wel? CUIN!

Hoe een goed donsdeken kiezen

De kwaliteit van een donsdeken wordt bepaald door de vulkracht van de dons vlokken in het dekbed. Concreet : hoeveel veerkracht zit er in de donsvlok als ze wordt platgedrukt.

Om dit te bepalen wordt er 1 ounce dons genomen, samengedrukt in een cilindervormige buis, en dan wordt er gekeken hoeveel volume de dons uitzet. Dit wordt uitgedrukt in Cubic Inch (CUIN)

De donsdekens bij Cosylook die we geselecteerd hebben uit het Hans Kruchen gamma hebben een vulkracht van :

  • 650 CUIN : goede vulkracht
  • 800 CUIN : zeer goede vulkracht
  • 850 CUIN : uitzonderlijke vulkracht

Daarom zijn onze donsdekens extreem licht en soepel!

Dons met een CUIN van 650 en meer, is afkomstig van handgeplukte volgroeide ganzen. Door de grote veerkracht kan je deze donsdekens tot 20 jaar gebruiken, mits voldoende verluchting en goed onderhoud.

Als je dus een donzen dekbed wil kopen en vergelijken, vraag dan naar de CUIN… En hier wringt dus het schoentje : dit wordt bijna bij geen enkele leverancier vermeld. En dus is het als consument, en zelfs als speciaalzaak heel moeilijk om te vergelijken.

Wij hebben de donstest voor u gedaan

Een aantal jaar geleden hebben wij onze toenmalige dons collectie kritisch geëvalueerd. Dit waren donzen dekbedden van het merk Bjorn, gemaakt bij Hans Kruchen. Omdat we het Bjorn gamma niet breed genoeg vonden naar de toekomst, hebben we uitgekeken naar alternatieven.

En omdat er geen echte kwalitatieve vergelijkingsmogelijkheden zijn (zie CUIN hierboven), hebben wij donzen dekbedden van 5 verschillende merken met identiek gewicht vergeleken, waaronder ook Hans Kruchen.

Voor elk dekbed hebben wij gedurende een week:

  • het dekbed platgedrukt
  • de volgende dag geëvalueerd welk dekbed het dikste was

Vervolgens hebben we ook de donsvulling vergeleken door vulling uit het dekbed te halen.

Door deze test konden wij eenvoudig en met volle overtuiging besluiten dat de prijs/kwaliteit verhouding bij Hans Kruchen dekbedden het allerbest was en nog steeds is!

PS : Lees hier meer over ons ruim aanbod donzen dekbedden