Beter slapen in 5 stappen

Beter slapen in 5 stappen

Beter slapen in 5 stappen… 5 tips om gemakkelijk te onthouden. 

De stappen in de praktijk brengen vraagt tijd, geduld, begrip, doorzettingsvermogen en de wil om telkens opnieuw te proberen.

Maar alvorens te komen tot 5 belangrijkste tips, eerst enkele cijfers:

  • je kan maximum 3 dagen overleven zonder water
  • je kan maximum 7 dagen overleven zonder slaap
  • je kan maximum 30 dagen overleven zonder voedsel

Slaap is een basisbehoefte om optimaal te functioneren.

Je immuniteit zakt met 500% wanneer je een paar dagen na elkaar onvoldoende slaapt. Het heeft een directe impact op je fysieke, mentale en emotionele gezondheid. Je wordt dus sneller ziek, zowel op korte als op lange termijn. En het heeft een directe impact op je angstgevoelens, depressie en zwaarmoedigheid.

Je cognitief vermogen (geheugen, beslissingen nemen,…) zakt met 33% wanneer je je optimale nachtrust inkort met 90 minuten. 
 

DUS… Pak aan die slaap! Je wellness, gezondheid en productiviteit zullen er wel bij varen.

Beter slapen in 5 stappen

éÉn vast ritme

Als je aan je slaap wil werken, onthoud dan alleen deze tip en focus je hierop. Sta elke dag op op hetzelfde tijdstip, ook in het week-end!
Door een vast bioritme aan te houden zal je beter slapen, en kan je zelfs je slaap inkorten.

Geen koffie na 2 uur in de namiddag

Koffie heeft een halveringstijd van 6 tot 8 uur. Om de hoeveelheid cafeïne in je lichaam enigszins te beperken stop je best met koffie drinken na 2 uur. Als je echt niet zonder kan, drink dan décafiné na 2 uur.

geen alcohol tot 3 uur voor slapengaan

Van een glaasje alcohol val je beter in slaap, maar de slaapkwaliteit is slechter. Je hebt een slechtere diepe slaap. Vermijd daarom alcohol voor het slapengaan om de negatieve invloed van alcohol op je slaap te minimaliseren.

Beweeg of sport, Minstens 4 uur voor slapen

Intensief sporten is absoluut niet nodig. Dagelijks 20 a 30 minuten intensief bewegen doet al wonderen om een diepere en vaste slapen te verkrijgen. Het is belangrijk dat je hartritme verhoogt door de inspanning. Sporten kan je de ganse dag doen, maar niet in de laatste 4 uur voor het slapengaan.

15 minuten zonlicht vlak na opstaan

Zorg voor 15 minuten direct zonlicht of natuurlijk licht. Dit doe je binnen de 30 minuten na het opstaan. Hierdoor wordt je biologische klok dagelijks gereset.

Nog een belangrijk punt alvorens je op deze 5 punten te storten. Verzeker jezelf ervan dat je geen slaapstoornis hebt zoals snurken, slaapapneu of één van de vele andere slaapstoornissen. Ik geval van twijfel neem je best contact op met je huisarts.

 

Bron: Interview van Vishen Lakiani van Mindvalley University met Dr. Breus (sleepdoctor.com,  lid van American Board of Sleep Medicine, The American Academy of Sleep Medicine.).
Je kan het interview hier beluisteren : https://pca.st/6WWQ